GTK:n logo ylänauhassa
GTK/ Tietoaineistot/ Maaperäkartan käyttöopas/Kartoitusperusteet ja kuvausohjeet

 

Karkearakeiset kerrostumat

 

 
 

Karkearakeiset kerrostumat kuvataan vallitsevan maalajin mukaan kohtien 1.1 ja 1.2 mukaisesti. Karkearakeisia maalajeja ovat lohkareet, kivet, sora, hiekka ja karkea hieta.

Ranta-. joki- tai tuulikerrostumat kuvataan maalajin mukaan. Rantavoimien muodostamat yli metrin paksuiset louhikot ja kivikot rajataan ja kuvataan tunnuksilla Lo ja Ki. Alle metrin paksuiset pintalouhikot ja -kivikot kuvataan laatikkokuvauksella ja tunnuksella tai .

Lohkareita; läpimitta yli 1000 mm.

Lo
Lohkareita ja kiviä; läpimitta 1000 – 60 mm.

Ki

Soraa; kuvion päälajite on soraa, raekoko 60 – 2 mm.

Sr

Hiekkaa; kuvion päälajite on hiekkaa, raekoko 2 – 0,2 mm.

Hk

Hietaa; kuvion päälajite on karkeaa hietaa, raekoko 0,2 – 0,06 mm.

Ht

Jäätikköjokimuodostumat kuvataan sekä maalajin että syntytavan mukaan. Jäätikköjokimuodostuman tunnus saattaa siten koostua kolmestakin osasta: 1) syntytapaa (R, E), 2) maalajia ja 3) muodostumaa (M) ilmaisevista kirjaintunnuksista. Jäätikköjokimuodostuman kuvioerottelu tehdään päälajitteen mukaan. Epävarmoissa tapauksissa muodostuma kuvataan mieluummin HkM:na kuin SrM:na.

Harjut ja niihin liittyvät deltat kuvataan muodostuman aineksen päälajitteen mukaan (esim. SrM = harju, jonka päälajite on soraa).

Reunamuodostumat osoitetaan etuliitteellä R (esim. RHkM = reunamuodostuma, jonka päälajite on hiekkaa).

Ekstramarginaaliset muodostumat, jäätikön reunassa ja sen ulkopuolella virranneitten sulamisvesien kerrostamat marginaaliset ja ekstramarginaaliset muodostumat sekä jääjärvien purkautuessa syntyneiden uomien suulle kerrostuneet deltat ja sandurit osoitetaan etuliitteellä E (esim. EHtM = ekstramarginaalinen tai marginaalinen muodostuma, jonka päälajite on karkeaa hietaa).

Moreenin tai hienorakeisten kerrostumien peittämissä jäätikköjokimuodostumissa voidaan pintamaana esittää yhtenäinen metriä paksumpikin kerros (esim. 2,0 Mr/HkM tai 3,0 Sa/HkM). Vaihtelevan paksuinen ja vaikeasti rajattava peittävä moreeni- tai hienorakeinen kerrostuma osoitetaan laatikkokuvauksella. Pistekohtaiset koekuoppatiedot jäätikköjokimuodostumia peittävistä maalajikerroksista esitetään kartan selitystekstissä.

Muodostuman päälajite on lohkareita ja kiviä. KiM
Muodostuman päälajite on soraa. SrM
Muodostuman päälajite on hiekkaa. HkM
Muodostuman päälajite on karkeaa hietaa. HtM
Harju ilman etuliitettä, (esim. HkM = harju, jonka päälajite on hiekkaa).  
Reunamuodostuma osoitetaan etuliitteellä R (esim. RSrM = reunamuodostuma, jonka päälajite on soraa). R
Ekstramarginaalinen muodostuma osoitetaan etuliitteellä E (esim. EHtM = ekstramarginaalinen tai marginaalinen muodostuma. jonka päälajite on karkeaa hietaa) E


 
Sivun alkuun
 
< Moreenikerrostumat Kartoitusperusteet- etusivulle Hienorakeiset kerrostumat >
 

Maaperäkartan käyttöoppaaseen Tietoarkistoon GTK:n etusivulle

painonappi, linkki palautesivulle painonappi, linkki asiahakulomakkeelle painonappi, linkki tekijänoikeustietoihin
ohut alanauha
gtk:n logo, linkki pääsivulle